Diş çekimi, diş hekimi uzmanı ya da ağız cerrahi tarafından yapılan işlemlerdir. Genel anestezi, lokal anestezi ya da intravenöz anestezi ile kombine bir şekilde gerçekleştirilen tedavilerdir. Dişin kemikteki soketten cerrahi işlem ile çıkarılması olarak da tanımlanan işlemlerdir. Genellikle basit diş çekimleri lokal anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Ağızda görünmekte olan dişlerin çekiminde kullanılan bir tekniktir.
Yetişkin kişilerde dişlerin bazı durumlarda çekilmesi gerekli olmaktadır. Genellikle dişlerin travma ya da çürümeye sebep olması durumunda diş çekimi tekniği gerçekleştirilmektedir. Diş hekimleri, özellikle çeneye tam manasıyla sığamayan çok sayıda dişin yer aldığı ortodontik tedavisidir. Bu tip vakalarda da ağız içinde ön hazırlık yapılırken diş çekiminden yararlanılır. Aynı zamanda benzer durumlarda diş etlerinin üstüne çıkmayan dişler ya da yirmilik yaş dişleri diş çekimi ile yapılır. Diş çürümeleri, hasarları diş içinde yer alan sinirlere girerse enfeksiyona sebep olabilmektedir. Bu durumun olmaması için gerekli önlemler alınmalıdır.
Diş Çekimi Öncesi
Diş çekimi işlemi prosedürünün genellikle güvenli bir tıbbi uygulamadır. Diş çekimi işleminin doğru yapılmaması, dolaşım sistemine zararlı olan bakterilerin girmesine neden olabilir. Aynı zamanda diş etlerinin enfeksiyon riski de doğabilecek sorunlar arasındadır. Eğer bireylerde, farklı bir tıbbi sebepten kaynaklı ağır enfeksiyon riski varsa diş çekiminin öncesinde ya da sonrasında antibiyotik kullanımı gereklidir.
Diş hekimi öncesi, bu gibi sebepler nedeniyle hastanın tıbbi geçmişi araştırılır. Düzenli olarak kullanılan ilaç ya da takviyeler, operasyon öncesinde hekime bildirilmelidir. Aynı zamanda hasarlı ya da yapay kalp kapakçığı, bozulan bağışıklık sistemi, karaciğer rahatsızlıkları, kalça protezleri, bakteriyel endokardit gibi durumların da muhakkak diş hekimine bildirilmesi şarttır. Bu gibi durumların bildirilmesi ile hekim gerekli adımları izleyecektir.
Diş Çekimi Nasıl Yapılır?
Diş hekimleri, diş çekim ve diş ile ilgili çeşitli sorunları gidermek ve estetik bir görünüme yardımcı olmak için cerrahi işlem yapan kişilerdir. Diş çekimi yapılmadan önce diş hekimleri hastanın dişinin alınacağı kısmı uyuşturmaktadır. Uyuşturma işlemi ise lokal ya da genel anestezi kullanılarak yapılır. Bazı vakalarda ise dişin gömülü olması ya da yirmilik dişlerin çekimi için genel anestezi kullanılır.
Genel anestezi ağrıyı önlerken, diş çekimi süresi boyunca hastanın uyumasına yardımcı olur. Diş çekimi işlemi sonrası kanama doğal bir durumdur. Genel olarak dişten geriye kalan oyuklar sebebiyle kan pıhtısı oluşmaktadır. Diş hekimleri, oluşan oyuklara gazlı bez yerleştirmektedir. Gazlı bezler, kanamayı durdurmaya yardımcı olmaktadır.
Bazı vakalarda ise diş hekimleri dişin çekileceği bölgede diş etlerinin kenarlarının orantılı bir şekilde kapanması için kendiliğinden çözünen dikiş kullanabilmektedirler. Bazı durumlarda sokette yer alan kan pıhtısı gevşer ve düşer. Bu durumda ise oyuktaki kemik açığa çıkar. Bu durum ise acı veren ve riskli olan bir oluşumdur.