Kanal tedavisi çürüyen ya da enfekte olan dişlerin onarılması ya da kurtarılması için yapılan işlemlerdir. Kanal tedavisi esnasında dişin sert dokusu içindeki kanalın doğal boşlukta yer alan yumuşak doku çıkarılır. Dişin içi temizlenerek açılan boşluk estetik görünüm sağlanarak doldurulur. Dişteki çürümeler, zaman içinde tedavisi yapılmaz ise çürük derinlere inebilir. Derinlere inen çürük ise dişteki sinirlerin iltihaplanmasına sebep olur. Diş sinirlerinin iltihap kapması, şiddetli diş ağrılarına neden olan problemlerdir.
Kanal tedavisi, dişten çıkarılan siniri, dişin sağlığı ve işlevinin iyileştirilmesi için yapılır. Şiddetli diş ağrılarının önlenmesi için kanal tedavileri gerekli operasyonlardır. Yalnızca soğuk ve sıcak algısı için kullanılan duyusal sinirler, işlemden sonra hassaslaşmaktadır. Tedavi yapılmaz ise dişi çevreleyen doku enfeksiyon kapabilir. Enfeksiyonların ilerlemesi ise dişte apse oluşumlarına neden olacaktır.
Kanal Tedavisi Neden Yapılır?
Dişlerdeki sinir ya da pulpa, dişte yaşanan derin çürükler, kırılma ya da çatlak sebebiyle tahrip olmaktadır. Bu tahripler ise iltihaplanma ve enfekte ile sonuçlanır. Bu bakteriler ve çürüyen kalıntılar, enfeksiyon ve diş apsesine sebep olmaktadır. Apseler, iltihaplanan kesecikler olarak açıklanabilir. Bu kesecikler, dişin kök uçlarına kadar yayılmaktadır. Kanal tedavisi bu gibi iltihaplanmaların önüne geçmektedir.
Dişteki apseler, kök kanalında enfeksiyona neden olmaktadır. Bunun yanı sıra boyun, yüz ya da başın farklı bölgelerine de şişlik yapılabilir. Diş kökü çevresinde bulunan kemik kayıpları ve yanak ile diş sorunlarına da neden olmaktadır. Kanal tedavisi yapımı ile apseli, iltihaplı dişler onarılır. Tedavilerin kısa sürede gerçekleşmesi, yaşam kalitesine olumlu katkılar sağlamaktadır. Çünkü diş ağrıları, özellikle geceleri bireylerin uyku düzenini bozar. Uyku kalitesinin etkilenmesi, gün içinde dikkat dağınıklıklarına da sebep olmaktadır.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kanal tedavisi endodontist ya da diş hekimi tarafından yapılmaktadır. Dişteki sorunun teşhis edilerek, diş ve diş eti problemleri önlenir ve tedavi edilir. Dişin mevcut durumuna bağlı olarak, diş prosedürleri yapılmaktadır. Kanal tedavisi yapılırken, atılan ilk adım kök kanallarının şeklini görebilmek adına röntgen çekmektir. Röntgen sayesinde enfeksiyon riskinin olup olmadığına da bakılmaktadır.
Diş hekimi, dişin yanında bulunan alanı uyuşturabilmek için lokal anestezi kullanmaktadır. Bazı vakalarda ise sinirlerin ölmesinden dolayı anestezi kullanılmamaktadır. Fakat çoğu diş hekimi hastaların rahatlayabilmesi için prosedürlere daha düzgün uyulabilmesi için işlem yapılacak bölge uyuşturulur. Kanal tedavisi yapımı esnasında bölgenin kuru ve tükürüksüz tutulması için diş etrafına lastik tabaka yerleştirilir. Ardından kök kanalına bir erişim deliği de açılır.
Açılan delikten içeri bazı zararlı bakteriler, çürümüş sinir dokuları ve pulpa dişten çıkarılır. Ardından ise dişin temizleme işlemi kök kanal törpüleri kullanılarak yapılır. Çapları kendi içinde artış gösteren törpüler, sırası ile bu deliğin içine yerleştirilir. Daha sonra kök kanalı çeperleri kazınıp fırçalanır.